Джаджи Забавно Сигурност

Не настройвайте тази дата iPhone-а си си. Ама никога!

Всички сме чували колко важно е да ползваме пароли или патърни (patterns), с които да отключваме смартфоните си, след като ги събудим от дрямката им, за да се обадим на приятел, да си проверим фермата или за да си пуснем СМС-а за Синя зона. Хубаво е обаче да знаем и защо.

Освен обичайните неща, като възможността на всеки, добрал се до устройството ни, да инсталира шпионски софтуер (с помощта на който да се наслаждава на образите от камерата ни, или пък да слуша разговорите ни, когато си пожелае), или пък просто да разгледа снимките и съобщенията ни, докато е в негово владение, има и още една екзотична опасност – тя е насочена по-специално към гордите притежатели на мобилни устройства с ябълки  – iPhone, iPad и iPod.

Интересен софтуерен бъг води до това, че ако сложите в Settings – General – Date & Time датата 1 януари 1970 г. и рестартирате устройството си, то няма да тръгне никога повече. Единственото, което ще получите от него, ще е бяла ябълка на черен фон. А това само по себе си е плашещо. Спасението след това е да откачите физически батерията от дънната платка и да я върнете обратно, което не е задача за всеки, а трябват и по-специални инструменти.

Изводът? Сложете си парола. Ама наистина си сложете. И не я казвайте на никого, защото опасностите за конфиденциалността ни и за дори за обикновеното удобство да притежаваме работещ смартфон, дебнат отвсякъде.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment