Бизнес

Какво ново в Сайхет?

time-to-upgrade

 

Здравейте, приятели!

През последните месеци работихме неуморно, за да можем да пуснем в ход цели пет мащабни подобрения на услугите ни.

 1. Интегрирахме система за автоматизирано разрешаване на над 80% от инцидентните проблеми със софтуера и със сигурността, с които се сблъскват потребителите ни. До “фаталния” петък 13.05.2016 г. ще сме приключили с разпространяването и активирането на услугата при всички наши абонати.

2. Вслушвайки се в обратната ви връзка подобрихме системата за генериране и докладване на инцидентни (с автоматично или “ръчно” разрешаване), както и на извършваните профилактични процедури. Всички наши клиенти ще получават по-красиви, по-детайлни и по-ясни месечни доклади с включени графики и диаграми за обобщено графично представяне на информацията в тях.

3. Подобрихме системата ни за дистанционен достъп. Така всеки наш абонат ще получава още по-бърза реакция при нужда от отдалечена намеса. Вече имаме възможност и да не прекъсваме работата на потребителите, докато разрешаваме възникналите казуси – всичко може да се случва като фонов процес.

4. Интегрирахме система за автоматично архивиране на критичната информация от сървърите и NAS-устройствата, за които се грижим. На всеки час всички актуализирани данни вече ще се копират на два независими backup-сървъра, като ще пазим между 3 и 30 дневни архива. Така при инцидент всеки наш потребител ще има достъп до информацията си “от преди малко” – достъпна както за сваляне, така и за работа в реално време директно върху нашия облак.

5. След няколко започвания “от нулата”, изградихме модерна система за месечни профилактики. При нея няма да прекъсваме работата на потребителите, за да почистим временните файлове, да актуализираме антивирусните дефиниции или да инсталираме state-of-the-art анти-шпионски софтуер. Вече няма да се случва познатото “моля, стани за малко (прекъсни цялата си работа, затвори всички документи и освободи компютъра си за 30 минути), за да направим профилактика”.

Всички наши нови и вече съществуващи абонати ще получат тези услуги безплатно. Те вече са част от нашето портфолио и то без промяна в цените им.

В Сайхет никога няма да спрем да слушаме с двете уши вашите коментари, изисквания и представи за това как можем да вършим работата си по-добре. Очаквайте още подобрения през следващите месеци.

Дамян Дешев
CEO & founder