Джаджи Сигурност

Вашият телевизор е криптиран!

ransomware

 

Имате ли smartwatch, smartTV, умен хладилник или друго устройство, свързано към Интернет? Ако отговорът ви е “да”, трябва да знаете, че модерните кибер-престъпници навлизат в сферата на Internet of Things (Интернет на нещата).

След като извършиха успешни атаки върху болници, университети и бизнеси, криптиращите вируси започнаха да искат своите откупи и от телевизионните екрани.

Изследователите в trend micro установиха, че нова версия на Frantic locker (FLocker) има способността да инфектира и заключва напълно смартфони с Android и умни телевизори, разчитащи на същата операционна система.

Ето какво прави вирусът на SmartTV устройствата:

  • FLocker заключва екрана на устройството.
  • Изкарва на него съобщение от кибер полицията на Съединенните щати или друга институция със сходни правомощия.
  • Изисква откуп в размер на $200 под формата на gift-карта за iTunes, за да отключи телевизора ви.

Засега е относително лесно този вирус да бъде премахнат – потребителят трябва да добие администраторски права върху телевизора си и да изпълни командата ‘PM clear %pkg%’, или да бъде изпратен на оторизирания сервиз, за да бъде направено там.

И една добра новина! Trend Micro твърдят, че вирусът е настроен да се де-активира автоматично на териториите на няколко страни, сред които и България. Така че засега сме в безопасност. 🙂

 

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment