Забавно Сигурност

Ползвате VPN в Дубай? Наказанието е $545,000 и затвор.

2473-arab-man_article1

Ако ви хванат, че ползвате VPN връзка в Дубай или където и да е в ОАЕ, ще се изправите пред местното правосъдие под формата на временно лишаване от свобода и глоба до $545,000 (2 милиона дирхама).

Да, чухте правилно.

Сигурността и анонимността онлайн са едни от най-сериозните предизвикателства, пред които е изправен днешният информационен свят. Правителствата по света полагат сериозни усилия да финансират и разработват технологии за проследяване на активността на потребителите и осъществяване на все по-масови наблюдения.

Тук VPN-връзките и прокси-сървърите влизат в играта.

VPN-тунелите и прокси-сървърите се използват от разследващи журналисти и други цифрови активисти, живеещи или работещи в репресивни режими. Благодарение на тези технологии, те успяват да скрият онлайн-активността си от очите на правораздаващите структури в съответните страни. Така свободата на словото, така дискутирана през последните години, успява да намери начин да съществува, дори и при технологични и правни рестрикции.

Въпреки това ползването на VPN и прокси в ОАЕ вече официално ще се счита за престъпление. Извадка от суверенния закон за борба с киберпрестъпността, криминализиращ ползването на технологии за подсигуряване на и скриване на уеб-трафика, гласи:

“… който използва (измамен) адрес върху компютърно-мрежов протокол (IP адрес), използвайки фалшив адрес или каквото и да е друго средство, подчинено на целта да бъде извършено престъпление или да се предотврати неговото (на адреса) разкриване, ще бъде наказан с временно лишаване от свобода и глоба не по-малка от 500,000 дирхама и не по-голяма от 2 милиона дирхама, или което и да е от тези наказания” .

Законът е приложим за всички, ползващи забранените услуги на територията на ОАЕ – както местни жители, така и посетители! 

Припомняме ви, че VPN се използва не само за скриване на Интернет-адреса на потребителя. Това е технология, позволяваща на служители и мениджъри да работят безопасно с корпоративните си данни, физически разположени на отдалечена локация, от всяка точка с Интернет свързаност.

Поредната стъпка към изваждане на показ на лична комуникация беше направена. Съмнително е, че такава мярка ще има тежест в борбата с кибер-престъпниците. Известно е, че те имат изключителна технологична грамотност или подкрепа, така че тях няма да е трудно да избегнат технологиите на правителството за детекция на употреба на VPN или прокси-сървъри. От това ще пострадат онези, които не притежават технологичния ресурс да се изправят срещу подобна забрана – обикновените потребители.

 

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment