Сигурност

Изключително опасно! Viber може да бъде хакнат за 2 секунди.

logo-viber

През последните Viber стана известен като софтуер, криптиращ цялата ви комуникация. Това означава, че никой – нито доставчикът на Интернет, нито самите Viber – могат да прочетат съобщенията ви или да прихванат файловете, които изпращате.

За всички, които са започнали да ползват този App, за да обменят поверителна информация, имаме лоша новина. Преди броени часове един от нашите security изследователи откри критична “дупка” в сигурността на приложението, позволяваща на всеки, получил достъп до телефона ви (без значение дали е заключен, криптиран, защитен с пръстов отпечатък и т.н.), за секунди (две секунди, за да сме по-конкретни) да започне да следи съобщенията ви от свое устройство. Това се случва без вие да разбирате, че акаунтът ви е бил компрометиран. За извършване на атаката не са нужни никакви технологични умения, тоест всеки може да я извърши.

Съобщение за “дупката” е изпратена до Viber. Изчакваме традиционния 14-дневен срок за реакция от разработчика, след което ще публикуваме и самата атака. Дотогава можем да ви посъветваме да използвате алтернативни подходи за обмен на данни, които е важно да останат скрити от трети лица.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment