Бизнес Сигурност

Вирус за Mac може тайно да ви шпионира през камерата и микрофона на компютъра ви. Ето как да се защитите.

Компютрите на Apple се считаха за много по-сигурни от тези, работещи с Windows, по отношение на избягване на инфектиране от вируси. Това, за съжаление, от известно време не е така. И то не защото MAC-овете стават по-лоши (което не е вярно),  а защото хакерите стават все по-изобретателни и компетентни. Лошите новини за потребителите на компютри с ябълка са, че вече има вирус, който се цели в микрофоните и уеб-камерите им. Патрик Уардъл, бивш агент на ЦРУ, понастоящем оглавяващ компанията Synack – наши колеги, занимаващи с информационна сигурност и разузнаване, наскоро откри начин да се включи в микрофона и камерата на всеки MAC компютър.

Много от вас занят, че когато камерата на Apple компютър е включена, до нея светва зелен диод. За съжаление не е никак трудно зловредният вирус да включи камерата ви, позволявайки на атакуващия да ви наблюдава и слуша (в реално време, или да ви записва на своя компютър), без видима индикация за това.

Какво е спасението? За щастие съществува софтуер, който може да ви предпази от неоторизиран достъп до камерата и микрофона ви – нарича се OverSight

oversight-start

Тази малка, но изключително полезна програма, ви пита за всеки процес, опитващ да достъпи камерата или микрофона ви. От вас остава да откажете достъпа на програмите, които не познавате (различни от FaceTalk, Skype и т.н.) и да ни потърсите, за да можем съвместно с Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност да намерим злосторника.

oversight

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment