Бизнес Джаджи Сигурност

Всеки iPhone тайно изпраща историята на разговорите ви до Apple – дори и ако сте изкючили изцяло iCloud Backups

screenshot-2015-02-16-21-09-10

В борбата срещу криптирането Apple се доказа като компания, която брани ревностно сигурността на информацията на своите клиенти, отказвайки да се подчини на властите, изискващи да им бъде осигурена “задна вратичка” за достъп до техните продукти.

Въпреки това в нов доклад от IT Security компания се допуска, че услугата за онлайн синхронизация Apple iCloud тайно записва списъците с проведените и пропуснати разговори – дори когато архивирането в облака (iCloud backup) е изключено.

Руски цифрови изследователи от компанията Елкомсофт откриха, че списъкът с разговорите отиват на сървърите на Apple, като единственият начин това да не се случва, е целият iCloud да бъде изключен и забранен, което на свой ред би довело до проблеми или загуба на възможността да се използват много от свързаните с iCloud функционалност на приложенията, дошли със самото устройство.

 

Какво значение има? Това е просто списък с разговори…

1000016-00-00-00-00_lg

Ако имате iPhone или iPad, устройството ви автоматично събира и изпраща ваша лична информация, включваща история на обажданията, телефонни номера, времетраене на разговорите, пропуснати повиквания, FaceTalk обаждания и т.н. И не само това, вашият iPhone също изпраща информация, събрана от приложения на други производители, като например WhatsApp, Skype, Viber и Facebook Messenger.

Apple съхранява тази информация 4 месеца назад и докато тяхното силно криптиране защитава данните ви от трети лица, толкова чувствителна съхранявана от тях информация може да направи компанията потенциална цел за правителствени акции, търсещи достъп до потребителски данни.  Трябва да отбележим, че синхронизирането се случва почти в реално време, което е идеална възможност за всеки, избрал да ви шпионира и добрал се до iCloud акаунта ви (което не неизпълнимо).

 

Apple: няма място за притеснение!

Представител на компанията заяви, че няма нищо нередно с тази функционалност и че тя е просто част от iCloud-услугата, позволяваща на потребителите да достъпват списъка си с обаждания от всяко устройство, имащо достъп до тяхното Apple ID. Още повече, от Apple гарантират, че цялата информация е криптирана и защитена с двустепенна аутентикация, доставяща още един слой на защита срещу потенциални атакуващи.

Тоест: дръжте защитено вашето Apple ID и ползвайте сигурна парола. Или изключете iCloud Backup, рискувайки да не можете да ползвате пълноценно всички функции на устройството си. Третият вариант е ръчно да изтривате списъците си с повиквания – така при следващия бекъп, те ще бъдат изтрити и от iCloud пространството, асоциирано към акаунта ви.