Сигурност

Всеки може да печели пари от хакерство – лесно и без познания!

В последните месеци киберпрестъпниците станаха още по-ловки и умели в своята, така да я наречем, работа. Доскоро злонамереният хакер трябваше да създаде вреден софтуер (например – вирус-изнудвач), да го разпространи, да мотивира достатъчно добре жертвите си да платят откуп, за да получат обратно файловете си, да скрие и/или “изпере” получените приходи и чак след това щастливо да похарчи заработеното с труд богатство. Следващата стъпка беше по-зловеща – един от последните криптовируси ви подаряваше обратно информацията ви, ако заразите други два компютъра с него. И сега – дългоочакваната новина. Вече всеки може да се регистрира в лесно достъпна платформа и да започне сам да разпространява вирус-изнудвач. За това не са необходими никакви познания по програмиране, трябва само да се регистрирате (безплатно) в сайта на Satan RAAS.

Въпросният сайт представлява добре организирана платформа за управление на хакерството ви – позволява ви да създавате автоматични разпращания по e-mail на вируса (специално модифициран за вас така, че да избягва антивирусните защити), да променяте темата и текста на изпращаните писма, да следите в реално време колко компютъра са заразени, колко потребителя са платили откупа си и колко пари сте спечелили досега. Това не е шега, а истинска централизирана система за разпространяване на криптовируси от обикновени потребители. И всичко това – само срещу 30% от спечеленото! Това е сумата, която създателите на платформата задържат от всяка транзакция от заразен потребител.

В Сайхет не препоръчваме на никого да изкарва пари с хакерство. И заради моралните, и заради правните импликаци на подобен подход към запълването на празните места в портфейла ви. Имайте предвид, че, въпреки нормативна уредба, засягаща компютърните престъпления у нас e все още рехава, тя все пак съществува. Съществуват и държавни и частни структури, посветили съществуването си на информационната сигурност, чиито ресурси могат да се окажат по-големи от вашите. Имайте предвид предупреждението ни. То е важно.

И нека припомним – съществува набор правила, описан във финала на тази статия, който ще ви помогне да придобиете ако не абсолютна, то поне задоволително висока степен на защитеност срещу вирусите-изнудвачи и техните автори, а вече – и срещу техните обикновени разпространители.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment