Забавно

Как да намерим кой е собственикът на телефонен номер?

Всички помним сериала “Приятели”, в който много от смешните моменти бяха свързани с това, че по онова време нямаше как да знаеш кой те търси по телефона. Едва в началото на трети сезон (сниман през 1996-та година), се спомена за кратко “this caller ID thing”. В онези времена това беше технологична новост.

 

Днес, само две десетилетия по-късно, вече се счита за нарушение на социалния и бизнес етикет да не показваш номера си на хората, които търсиш (функцията се казва CLIR, между другото). Понякога в Сайхет чуваме даже “аз на скрити номера не вдигам”. А ако имате търсещя ви в телефонния си указател, ще видите дори неговото име, снимка и друга информация, която предварително сте асоциирали към номера му.

В свят на целенасочена глобализация и все по-бързо размиване на границите в обществото, в политиката и на географската карта, няма как да не се стигне до момента, в който ще се счита за невъзпитано да не показваме и името си заедно с телефонния номер на всеки, на когото се обаждаме. Представете си колко по-удобно ще бъде – звъни ви номер, който не познавате, но телефонът ви услужливо ви изписва “Ники Кънчев – Стани богат”. И вие вдигате, защото е вероятно ваш приятел да има нужда да ви ползва за джокер за втора сигурна сума. Или пък нарочно не вдигате, защото точно днес сте избрали да бъдете един много, ама много неприятен човек. При всички случаи обаче, имате възможност да направите своя информиран избор за стратегията си за действие.

Докато това навлезе като практика и социална норма обаче, съществуват няколко начина, по които можем да идентифицираме обаждащия се – в това число дори и в реално време, още докато ни търси.

 

Търсене в мрежата

Направо няма да повярвате колко много информация може да ви донесе търсене по телефонен номер в Google. Много потребители ползват реалния си телефон за регистрация и участие в различни онлайн-активности, а всемогъщата търсачка услужливо индексира номерата, потребителите, техните снимки и всяка друга свързана информация. Макар и да е трудно да се пресеят нерелевантните резултати, все пак е възможно.

За по-лежерните от нас обаче, има други допълващи или направо заместващи опции. Например сайтът Sync.me с радост ще ви даде информация (стига да разполага с такава) за който и да е номер, регистриран в която и да е страна по света. От десетте с, които аз опитах, седем бяха в десятката, един беше грешен и за два нямаше данни. Което е отлична успеваемост, предвид че търсех нашенски номера, с такива от западната част на планетата, успеваемостта е още по-добра. Важно е да отбележим, че тяхната услуга разчита на колаборирано споделяне на информация за ползвателите на телефонни номера от самите потребители, инсталирали на смартфоните си приложението sync.me. Последното опита да предяви претенции за плащане към мен, та не можа да ми хареса напълно. Което ни води към следващия подход:

Смартфон-приложения, заместващи Dialer

Моят личен фаворит (който ползвам вместо обичайната програма за набиране и получаване на обаждания в телефона ми) се нарича True Caller. При всяко обаждане от номер, който нямаме в указателя си, тя автоматично ни дава името на човека, неговата снимка, компанията, за която работи и въобще цялата информация, с която разполага. Същото се случва и когато набираме номер, който нямаме записан. Софтуерът е безплатен за ползване, уловката е, че в интерфейса му има културни и не твърде досадни реклами. App-ът също работи на принципа на колаборирана от всички ползватели информация. Това значи, че и вашите контакти ще бъдат споделени с останалите потребители на софтуера. В програмката има още куп интересни опции, като например възможност да извършите обратното търсене (от името на човек да извлечете телефонния му номер), да ползвате споделена между потребителите база от данни за SPAM и SCAM номера и други. Ще оставим изследването им на вас.

В интерес на истината, са ни любопитни правните аспекти на такъв обмен на информация. Ще потърсим съдействие от компетентни юристи и ще актуализираме статията съвсем скоро.

И един последен, но много лесен трик – Viber!

Много потребители – че и аз в това число – са сложили свои снимки в профилите си във Viber. Това значи, че е достатъчно да добавите непознатия номер в указателя си, да го откриете в списъка с контакти във въпросния App и voila – вече знаете как изглежда непознатият субект. Останалото е доста лесно. По-конкретно Google Image Search лесно, предвид, че е по-вероятно тази снимка да е и в профила на търсената личност във Facebook, във форума на Audi или, мрачни поздрави към Google за което, в сайт за запознанства.

Естествено, винаги можете и просто да помолите да разберете с кого разговаряте. Не вярвам някой да ви откаже такава информация. Ако пък го направи, може би не е лоша идея да се замислите за вашата лична полза от разговора с точно този човек.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment