Забавно Сигурност

Дали “подхвърлянето” на заразени USB флаш памети наистина работи?

 

На всяка security конференция неизменно ще чуете някой мастит експерт по сигурността да ви кажe, че може да хакне цялата мрежа на компанията ви като подхвърли USB флашка на паркинга ви и вия я отворите. Този анекдот дотолкова се е просмукал в информационната ни субкултура, че вече виждаме случването му в популярни сериали и дори в ежедневно разказвани вицове.

Въпреки популярността си, засега все още липсва научно изследване, публикувано в резензирано издание, което да изследва реалната ефективност на този метод.

За да привлекат внимание върху казуса, white hat хакерите от Ellie преди известно време разхвърляха 300 флаш-памети на паркинга на университета в Илинойс. И дали тази атака се оказа просто градска легенда?

Определено не!

98% от устройствата са били взети от земята, а 45% от тях не просто са били включени я компютрите на собствениците им, а и заразявящите с (добронамерен, в случая) вирус файлове са били стартирани.

Съветът ми към вас е да не отваряте никога и при никакви обстоятелства USB устройства за съхранение на данни, в чиито произход не сте сигурни. Дайте ни устройството, ще го проверим безплатно за вас и, ако е инфектирано, ще го почистим така, че да можете да го ползвате по предназначение. Така едновременно ще имате нова флашка и ще отнемете част от ресурса на някой компютърен престъпник.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment