Сигурност

Google представи софтуер за защита с поведенческо сканиране, съвместим с всяко Android устройство

 

За да предпази от вируси и злонамерени приложения милиардите си потребители, Google представи нов слой на защита за устройствата с Adnroid, наречен Google Play Protect.

Google Play Protect, който е част от приложението Google Play Store, използва алгоритми с machine learning, за да пресява злонамерените приложения от тези. Последните, между другото, от известно време тежат върху репутацията на Google. До скоро беше много лесно да се създаде зловреден app (например скандалът с malware-а за Android HummingBad, открит в 20 приложения, допуснати до Google Play Store) и той да бъде качен в хранилището за приложения на Google.

Тъй като Google Protect идва като част от Google Play Store, потребителите не са принудени да инсталират допълнителни продукти, за да повишат нивото си на защита.

Google Play Protection за Android съдържа три “щита”:

  • App scanning
  • Anti-Theft Measures
  • Browser Protection

 

Иновативният алгоритъм за сканиране на Play Protect

Google Play Protect е “always on” процес, който всеки ден сканира 50 милиарда приложения сред милиарди Android-базирани устройства, за да бъдат сигурни потребителите, че ползват безопасни продукти.

Google вече има редица от мерки, целящи да повишат нивото на сигурност на телефоните ни, в това число VerifyApps и услугата Bouncer, но след като веднъж приложение е качено в Play Store, Google няма нищо, който да следи за поведението му след това. Или поне нямаше до скоро.

Докато работи тихо на заден план (“background”), Google Play Protect анализира не само приложенията преди да се влязат в App Store, но и ги следи след като са инсталирани на крайните устройства. Също така прави monitoring на инсталираните от third party vendors приложения, което е глътка свеж въздух за всички, които не успяват да съберат ежедневните си нужди от софтуер в асортимента, предлаган в Play Store.

За целта Google използва machine learning алгоритми, които автоматично сравняват поведението на приложенията и отделят онези, които извършват “съмнителни” действия, след което спират тяхното действие, за да ограничат вредата, която могат да нанесат на устройствата ни.

От Google споделят, че тези алгоритми се обновяват и подобряват непрекъснато, за да може да са актуални към новите рискове.

Още нещо интересно – заедно с представянето на Play Protect, Google официално смениха Android Device Manager с Find My Device, използван за откриване на загубени или откраднати Android устройства. По своята същност това е същата услуга, която години наред ни позволява през произволен браузер да открием, заключим или изтрием дистанционно устройството си. Но вече официално е част от проекта Google Play Protect.

About the author

Дамян Дешев

Предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

Add Comment

Click here to post a comment